Mendapatkan info phone memory ke web based & backup / restore menggunakan gammu by razexblog.wordpress.com

Posted: June 1, 2011 in Sms Gateway (Gammu)

 

 

 

 

Okay… artikel kali ini berkaitan sms gateway juga iaitu gammu, cuma kali ini nak memberitahu sedikit panduan berkaitan command-command yang ada di dalam gammu ini..   kalau kita rajin selidik di dalam manual gammu kita akan menjumpai mempunyai command untuk mendapatkan semua maklumat berkaitan dengan dialed calls, missed calls, Receiving calls, phonebook contact number dan banyak lagi ..

Kurang faham??? Haha.. ok macam nie… Cuma tengok di handphone anda di option calls.. mesti ada yang macam razex sebutkan tadi kan?

Jadi cuma kali ini semua tu akan terpapar melalui web based korang..So senang nak uruskan dan boleh juga membuat backup dan restore fail-fail tersebut.

Lihat gambar di bawah ni.. di ambil melalui Phonebook Contact.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ok..dah tengok dah??? Masih belum terang dan jelas?? Kena cuba dulu…baru tahu hasil dia kan. apa yang kita perlu lakukan untuk memaparkan fail-fail ini? Dah semestinya kena ada gammu yang sudah di aktifkan, kemudian

Gunakkan command ini :

Gammu –getallmemory [  ]

 

Di mana  [ ] merupakan List seperti di bawah ini :

DC = Dialled calls
MC = Missed calls
RC = Received calls
ON = Own numbers
VM = voice mailbox
SM = SIM phonebook
ME = phone internal phonebook
FD = fixed dialling
SL = sent SMS log

Jadi katakan kita mahu keluarkan Dialled calls jadi taip:

Gammu –getallmemory DC 

Begitu lah caranya…  ooops.. terlupa bagaimana pulak kita nak backup

phonebook kita yang berada dalam handphone ke dalam computer?

Senang sahaja gunakan command berikut

Gammu backup akupunya_backupcontact.vcf   -yes

Dan buka contact yang telah di backup tadi dengan mengunakan text editor  http://www.textpad.com/   dan simpanlah backup korang tu di dalam portable HDD korang .. mana tahu tiba-tiba handphone jatuh longkang ke ,atau kena curi ke ada juga backupnya kan…ahakss… 😉

Kalau nak restore balik guna cara yang sama hanya gunakan command ini :

Gammu restore akupunya_backupcontact.vcf   -yes

Lepas  itu ??? Tengok  di dalam phonebook anda dah ada balik list phonebook korang yang lama itu dan boleh lah calling geng-geng lama yang dah berkurun tidak dihubungi… …  😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s