Tutorial menjalankan beberapa aplikasi dengan perintah file batch – Best nie x caya klik laaa!

Posted: May 30, 2011 in Tips / Artikel komputer

ok. kali ni aku nak ajarkan bagaimana nk buat batch file untuk menjalankan beberapa aplikasi tanpa memerlukan kita membuka start – all programs… yang kita perlu buat hanya sebuah command dalam bentuk batch file… untuk keterangan lanjut leh ke link ini – http://www.bat-to-exe.com/batchcommands

Ok sekarang ni bukak notepad korang pastu pastekan semua kod yang aku letak kan ni…


------------START--------------------
echo off
cls
REM — ubah warna
color f
REM — ubah tajuk korang
mode 33,18
title Menu oleh RzxBlogWordPress

:CONFIRM
DATE /T – memaparkan tarikh
echo ________________________________
echo Sila pilih pilihan anda
echo ——————————–

echo 1. Control Panel
echo 2. Mozilla Firefox Browser
echo 3. Shutdown
echo 4. Delete Text

set/p “pilih=Sila tekan nombor pilihan anda untuk memulakan aturcara >”
if %pilih%== 1 goto control panel
if %pilih%== 2 goto Mozilla Firefox Browser
if %pilih%== 3 goto Shutdown
if %pilih%== 4 goto Delete Text
echo Invalid choice.
goto CONFIRM

:control panel
cls
@echo off
REM — Running Applications —
start “” “C:\WINDOWS\system32\CONTROL.EXE”
goto end

:Mozilla Firefox Browser
cls
@echo off
REM — Running Applications —
start “” “C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe”
goto end

:Shutdown
cls
@echo off
REM — Running Applications —
start “” “C:\WINDOWS\system32\SHUTDOWN.EXE”
goto end

:Delete Text
cls
@echo off
REM — Running Applications —
DEL /P C:\Users\razerx\Desktop\del.TXT
goto end
————–END————————-


setelah itu save as kan notepad korang tu ke nama – menuku.bat di desktop korang.. nak save kat mana pn boleh tapi kena ingatlah..kalau x sampai tua pn x jumpa agaknya..haha…


p/s : pada bahagian ini

:Delete Text
cls
@echo off
REM — Running Applications —
DEL /P C:\Users\razerx\Desktop\del.TXT          << tukarkan C:\ mengikut di mana fail .TXT korang berada.. tu je.kalau xnak delete je bahagian ni… ok
goto end


ok tu je tutorial wat kali ni…. so pelajari dan praktikal kan..holaa…

Advertisements
Comments
  1. man says:

    huh… baru ku tahu… leh guna batch ni untuk control apa yang kita nak ke?.. mcm c++ je aku tgk je..hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s