Kesilapan yang biasa di lakukan pertama kali membeli komputer peribadi! -Take Note!!!

Posted: May 30, 2011 in Tips / Artikel Hardware

Membeli perkakasan (hardware) sebelum perisian

  •  jangan mudah terpedaya dengan jenama pengiklanan. Beli perkakasan  yang menyokong perisian.

 

Pentingkan jenama

  •  pentingkan jenama berbanding keupayaannya adalah kesilapan besar.

 

Membeli sistem komputer yang termurah

  • pilih pengedar yang boleh dibuat perhubungan dan menawarkan perkhidmatan selepas servis yang baik.

 

Tidak bersedia semasa membeli

  • tidak mempunyai pengetahuan yang cukup berkaitan komputer, anda perlu membuat sedikit survery ke atas sistem komputer yang mahu dibeli.

 

Anda gelojoh dan tidak sabar?

  •  mungkin ya ,mungkin juga tidak tetapi perkara sebegini memang selalu ada.. bila dah beli mula rasa sistem komputer tidak mempunyai spefikasi seperti yang ditetapkan.. so solution gi kedai kita beli mintak ganti rugi, jadi jangan gelojoh dan selidik betul-betul sampai tauke kedai naik muak layan korang..hahaha…

 

Pertama kali menggunakan komputer?

  • Sebelum membeli hendaklah mengetahui sedikit sebanyak asas komputer, jangan main beli jer..nanti dh beli susah pulak nak kena orang ajar..baik kita belajar dulu kemudian baru beli dan terus gunakanya… so masa tidak terbuang…Betul x???

 

Saya mahu membeli sebuah CPU tokeyy, kemudian tokeyy kedai bawak sekotak CPU i7 untuk korang , nahhh!!???

  • haha… ini pun satu kesilapan sebenarnya CPU adalah panggilan untuk central unit processing.. bermaksud jantung bagi sesebuah PC, sejenis processor yang bertindak untuk mengerakkan keupayaan sesuatu sistem komputer… oleh itu kalau nak beli sebuah PC.. katakan lah “ Saya nak seunit PC atau Seunit Komputer Sistem yang lengkap dengan CPU i7 !  …

 

itu saja tips kali ini… so longg to read but keep the writing to your mind..;-)

Advertisements
Comments
  1. hamid says:

    yang last tu mmg selalu terjadi la..haha mcm jgak geng2 aku.. :putnama:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s